Vanliga sjukdomar och åkommor

När man skaffar katt bör man vara medveten om att det finns en del sjukdomar och åkommor som kan drabba katten. Det är vi som djurägare som är ansvariga för katten och som måste se tecken om katten inte mår som den ska. Behöver katten veterinärvård är det vi som djurägare som har ansvar att ta katten dit. Vi har här tagit upp de vanligaste sjukdomarna och åkommorna som kan drabba din katt.

Fästingar

FästingFästingar har börjat bli meroch mer vanliga i Sverige och de förekommer allt högre upp i landet år efter år. Fästingen trivs bäst på fuktiga skugga platser och de hittas oftast bland lövträd och på platser där det är tät vegetation. Fästingen sitter oftast på grässtrån någon decimeter ovanför marknivå och väntar på rätt offer att hoppa på, därför är katten ett drabbat djur som lätt får fästingar. Som kattägare är det bra att sommartid dagligen kolla igenom katten för att se att den inte fått någon fästing. Det finns idag bra fästingplockare att köpa på apoteket eller i någon djuraffär som gör det lätt att plocka bort fästingen och få med hela taggen. Så att inte någon del sitter kvar i katten och gör den sjuk.

Bin och getingar

Eftersom katter är jägare gillar de att springa runt och fånga insekter på sommaren. Därför är det lätt att katten får bett av dessa djur på sommaren. Bi- eller getingstick är helt ofarliga för katter så länge de inte blir bitna i munnen. Blir de bitna i munnen krävs det att man tar katten till veterinär för motgift.

Skabb

Öronskabb är vanligt förekommande bland katter och det finns idag vaccination för detta att få hos veterinären. Det är bra att vara noga att kolla kattens öron ofta för att se så den inte fått skabb. Skabben ser ut som en brun smet och gör att katten kliar sig mycket. Får katten skabb är det viktigt att känna till att detta även kan överföras till människor, så var försiktig om du handskas med en katt som har skabb.

Tandsten

katterTandsten är mycket vanligt hos katter och de flesta katter får det någon gång i livet. Dock är tandsten inte bra och det kan göra att katten får hål i tänderna. Får din katt tandsten är det bra att köpa en mjuk tandborste och borsta kattens tänder dagligen för att hålla de rena. Börja gärna borsta din katts tänder redan då den är liten för att den ska bli van.

Urinsten

Detta är vanligast hos kastrerade hankatter. Urinsten beror på att urinen blir för koncentrerad så att stenar bildas i urinen. Man kan förebygga urinsten genom att ge katten ett foder som är anpassat för kastrerade hankatter.