Skaffa katt

Alla vi gillar gosiga katter. Vill man ha det mysigt hemma kan en katt vara en kompletterande faktor. Vad ska man tänka på när man skaffar katt? Hur går man tillväga? Vilket ansvar det innebär och vad är det som bör göras? Det kan vara stressigt eftersom det finns många saker att ta hänsyn till. Med utgångspunkt från Kattstatus.se följer här några värdefulla tips.

Skaffa katt – priser

Priset för köp av en katter skiljer sig markant. Priserna startar på 500 kronor och kan sträcka sig upp till tiotusentals kronor. Priset beror på om katten är en så kallad bondkatt eller om den är av en finare ras. Du bör kontakta en kattspecialist om du tror att kattens ursprungliga ägare och uppfödare försöker få upp priset utan fog. Be en kunnig på området avgöra vad katten egentligen är värd.

Kattägarens ansvar

Som kattägare är det ditt ansvar att införskaffa en försäkring för din katt. ID-märkning och vaccination bör göras. Vänd dig till ditt försäkringsbolag för att försäkra katten – då slipper du betala onödiga veterinärskostnader om katten blir sjuk. ID-märkningar på katten görs vid registreringen i ett kattregister. Det kostar ungefär 400 kronor att märka din katt. Vaccinering är också ett måste. Det är rekommendabelt att vända dig till din närmaste veterinär för att få hjälp med både märkning och vaccinering. Vissa väljer även att kastrera sin katt. Det är kattägarens ansvar och givetvis kan det diskuteras huruvida detta är humant eller ej.

Kattaccessoarer

Det är viktigt att införskaffa kattaccessoarer såsom klösträd, vattenskål och klosax vid kattinköp. Tänk även på att toaletten kan vara ett problem. Kattlåda med kattsand och spade är något som i allra högsta grad kommer till pass.