Bra saker för din katt

Att köpa en katt innebär inte bara att köpa själva katten, det är en hel del andra grejer som behövs i hemmet för att katten ska trivas och må bra. Här kommer lite tips på vad som behövs i hemmet, för att både ni och katten ska trivas.

Klösträd

KlösträdKatten är ursprungligen en jägare som jagar sina byten. Den är gjord för att vistas utomhus, för att kunna klättra i träd, springa snabbt och jaga sina byten eller att ligga och vakta på att nästa spännande sak ska dyka upp. Kommer er katt att vistas stora delar av tiden inne, eller kanske bara bo inomhus är det bra att skaffa ett bra klösträd till katten att vässa och slipa sina klor på. Eftersom inte katten har tillgång att göra detta ute blir annars klona för långa vilket katten inte mår bra av. Det finns lite olika klösträd att välja bland på marknaden, beroende på hur ni vill ha det i ert hem. På Supercats hemsida finns många bra klösträd att hitta, både mindre klösbrädor som tar lite plats eller stora klösträd med både aktiveringsbollar och bäddar.  Vår favorit är ett klösträd som heter ”creative beige”, ett klösträd i flera spännande lek- och sovplatser.

Kattlåda

Ska din katt vistas inomhus behöver den en kattlåda att göra sina behov på. Idag finns det många olika modeller av kattlådor beroende på vilket behovet är. Ska din katt vara inne hela dagarna rekommenderar vi att skaffa en kattlåda med huv och lucka för att minimera lukt och spridning av kattsanden. För att se hur dessa ser ut kan du kolla här. Är din katt mestadels ute räcker det gott med en ”vanlig” kattlåda med sand.

KattmatMat

Det sista som behövs för katten är bra foder. Det finns både torrfoder och blötfoder att köpa idag och vilket man väljer är mycket smaksak. Ett tips är att prova sig fram i början för att se vad katten gillar. Det är onödigt att köpa på sig ett dyrt foder om katten inte kommer att gilla det. Är det en kattunge du skaffar finns det speciellt foder för kattungar, det är lättare att äta för katten och sammansatt för att passa kattungar.

Lugn och ro

Din katt är inte som en hund. En hund är överlycklig om du spenderar hela dagen med honom eller henne, men en katt är mer reserverad och gillar att få lugn och ro ibland. Det betyder inte att den vill bli lämnad ensam i huset, det får man bara göra under korta stunder. Men exempelvis ska man inte väcka en katt som sover, låt de få sin vila. Om katten äter eller dricker ska den också bli lämnar i fred, annars kan den bli stressad. Du får gärna bjuda in till gos och lek, men tro inte att katten alltid kommer att delta. I slutändan väljer katten vad den vill göra, och det är okej.